Prof. Dr. Taner Yavuz / Hasta Okulu TV  / Kardiyoloji  / VSD (Ventriküler Septal Defekt) | Kalpte Delik

VSD (Ventriküler Septal Defekt) | Kalpte Delik

Merhaba size en sık görülen doğumsal kalp hastalığını, kalp delik türlerinden birisini Ventriküler septal defekti kısa adıyla VSD ‘yi YouTube Kanalımız Hasta Okulu Tv’de anlatıyorum. Bizimle kalın, güncel kalın ❤️ Prof. Dr. Taner Yavuz | İstanbul Çocuk Kardiyoloji

Ventriküler Septal Defekt (VSD) Nedir?

Kalbimizde dört odacık bulunur. Bu odacıklardan altta yer alan ikisine ventrikül denir. Ventriküllerin arasında delik bulunmasına ise ventriküler septal defekt kısa adıyla VSD denir.

 VSD kalpte üfürüme neden olur. Ve üfürüm hayatın ilk aylarında yapılan doktor muayenesinde fark edilir. VSD küçükse herhangi bir belirtiye yol açmaz. Buna karşın büyük VSD’de belirtiler hayatın ilk aylarında ortaya çıkar. Büyük VSD’si olan bebeklerin kalpleri hızlı atar, yani taşikardileri vardır. Sık nefes alırlar, iyi emmezler, büyümeleri yavaşlar ve çok terlerler. VSD’de tanı koydurucu en önemli yöntem EKO’dur. EKO ile biz deliğin ne kadar büyük olduğunu, deliğin nerede olduğunu ve kalpte büyüme yapıp yapmadığını tespit ederiz. Çocukta VSD’nin yanı sıra kalpte başka bir problem varsa bunu da EKO ile görüntüleriz. Deliğin yerleşimine göre başlıca 4 VSD tipi vardır. Bunlar perimembranöz, outlet, müsküler, inlet tip olarak adlandırılır.

Ventriküler Septal Defekt Tedavisi

Tedavi planlaması yaparken öncelikle deliğin büyüklüğüne bakarız. Küçük VSD’de tedavi gerekmez. Çoğunlukla kendiliğinden kapanır. Kendiliğinden kapanmasa bile kalpte herhangi bir sağlık sorununa yol açmazlar. Büyük VSD’ler belirti verirler, tedavi edilmeli ve çok yakından izlenmelidir. VSD tedavisinde kalbin kasılma gücünü arttıran ve kalbin yükünü azaltan ilaçlar kullanılır. Hastalık nedeniyle iyi beslenmeyen ve büyümeyen bebekler kalp ilaçlarının yanı sıra yüksek kalorili mamalarla desteklenirler. Büyük VSD’si olan ve uygun tedavi verilmesine rağmen kalp yetersizliği ilerliyor ve yeterince kilo almıyorsa VSD’nin kapatılması düşünülür. Daha büyük çocuklarda ise delik küçülmezse, kapatılması planlanır.

VSD’nin Kapatılması

Kalpteki bu delik başlıca iki yöntemle kapatılır. Birisi ameliyat, diğeri ise kateter yöntemidir. Ameliyatta delik yama ile kapatılır. Kateter yönteminde ise kasıktan ilerletilen cihaz kalpteki deliğe yerleştirilir.

 VSD’nin Cihazla Kapatma Tekniği

Ameliyatsız VSD kapama VSD nin kateterle kapatılmasıdır. Buna Transkateter kapama yöntemide denilir, işlem için farklı teknikler ve cihazlar kullanılabilir. Bunlardan en sık kullanılan bir yöntemde kasıktaki femoral arterden kalbe ilerletilen kılavuz tel VSD’den geçirilerek pulmoner artere ilerletilir. Kılavuz tel pulmoner arterde snare tekniği ile yakalanır ve kasıktaki femoral venden çıkarılır. Sonuç olarak uzun bir tel arterden girip kalp içinden geçerek tüm vücudu dolaşarak femoral venden çıkarılır, bir loop oluşturulmuş olur. Bu loop üzerinden kapatma cihazı kılavuz kateter içinde kalbin sağ karıncığa ilerletilir, delikten geçilerek sol karıncığa taşınır. Cihazın ilk diski sol karıncıkta açılarak taşıyıcı kateter geri çekilir. İkinci disk ise sağ karıncık içinde açılarak bir halter görüntüsüyle defekt kapatılır. Daha sonra VSD’den şant olmadığı kontrast enjeksiyonu ile görüntülenir. Cihaz daha sonra sistemden ayrılarak serbest bırakılır. Cihaz daha sonra sistemden ayrılarak serbest bırakılır. Kaçak şant olup olmadığını belirlemek için kontrast tekrar enjekte edilir.

Hibrid VSD Tedavisi

Bazı gniş VSD’ler hibrid yöntemle kapatılır. Hibrid tedavi, cerrahi ve kateterle kapatma tekniklerinin bir kombinasyonudur. En önemli avantajı kalbin durdurmadan (açık kalp ameliyatı yapılmaksızın) ve küçük bir kesi ile deliğin kapatılmasıdır. Kateter göğüsteki kesiden ilerletilir ve kapatma cihazı defekte yerleştirilir.

Sohbete Başla
1
Hoş geldiniz. İstanbul Çocuk Kardiyoloji ile iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. 👋
Online randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.