Prof. Dr. Taner Yavuz / Sağlıklı Yaşam  / Beslenme  / Çocuklarda Sağlıklı ve Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalı?
ocuklarda Sağlıklı ve Güçlü Kemikler

Çocuklarda Sağlıklı ve Güçlü Kemikler İçin Ne Yapmalı?

Kemiklerin değerini hafife alıyoruz. Buna karşın perde arkasında devamlı çalışıyorlar. Ancak bir kemik kırıldığında büyük bir sorun yaratıyor. Özellikle de çocuklarda kemiklerin iyileşmesi zaman alıyor.

Çocuklukta güçlü kemiklere sahip olmak yaşam boyunca kemik sağlığı için bir zemin yaratır. Kemik yoğunluğumuzun hemen hepsi çocukluk ve ergenlik döneminde oluşur. Kemik yapımı genellikle 20 yaş civarında sonlanır. Yetişkinlerde de hala eski kemik yerini yeni kemiğe bırakır; ancak bu daha yavaştır. Zamanla kemiklerimiz zayıflar.

Güçlü kemiklere sahip çocuklar erişkin yaşta kemiklerinin zayıflama ihtimali daha azdır. Ebeveynler olarak sizin yapabileceğiniz şey çocuklarınızın sağlıklı kemikler için ihtiyaç duyduğu üç anahtar bileşeni mutlaka almalarını sağlamaktır: kalsiyum, D vitamini ve egzersiz.

  1. Çocuklara Kalsiyum İçeriği Yüksek Gıdalar Verin

Kalsiyum kemik sağlığı için gerekli olan bir mineraldir. Süt ve süt ürünleri, fasulye, fındık ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.  Sıklıkla da portakal suyu veya tahıl gevreği gibi gıdalara ilave edilir.

Ne Yapabilirsiniz?

Çocuklarınızı kalsiyum içeriği yüksek gıdaları almaya teşvik edin

Çocuğunuz süt ürünleri tüketiyorsa, doktorunuz veya diyetisyen yaşına göre ne kadar yemesi gerektiğini söyleyebilir. Küçük çocukların günde 2-3 kez az yağlı süt ürünleri tüketmesi gerekirken daha büyük çocuklarda bu rakam 4 olabilir.

Alışılmış gıdaları kalsiyum içeriği yüksek olanları ile değiştirmeye özen gösterin. Fıstık ezmesi yerine badem ezmesi, sıradan meyve suyu yerine kalsiyum takviyeli portakal suyu alın.

  1. Çocuklara D Vitamini Desteği Verin

D vitamini (bazen D3 vitamini olarak da gösterilir) vücudun kalsiyum emilimine yardımcı olur. Ancak çocukların çoğu yeteri kadar D vitamini içeren gıdalar ile beslenmez. Diyetlerinde yeteri kadar D vitamini olmayan tüm çocuklara D vitamini desteği verilmelidir. Bebeğiniz günde 1 lt den az mama içiyorsa D vitamini vermelisiniz.

Ne Yapabilirsiniz?

Çocuğunuzun ne kadar D vitamini ihtiyacı olduğu ve bunu almanın en iyi yolunun ne olduğu hakkında doktorunuzla konuşun.

  1. Çocukları Egzersiz Yapmaya Teşvik Edin

Kaslarımız kullandıkça güçlenir. Aynı şey kemiklerimiz için de geçerlidir.

Yürüme, koşma ve tırmanma gibi ağırlık aktarımı aktiviteleri kemik yapımı için iyidir. Bu egzersizler kas gücünü ve yer çekimini kullanarak kemiklerimize basınç uygular. Bu basınç ise vücudun daha sağlıklı kemikler yapmasını sağlar.

Bisiklet binmek ve yüzmek gibi aktiviteler bu ağırlık aktarımını gerçekleştirmez. Vücudun genel sağlığı için oldukça iyidir; ama çocukların bunun yanında ağırlık aktarımı egzersizlerini de yapmaları gerekir.

Ne Yapabilirsiniz?

Çocuğunuzun mutlaka günde en az 1 saat ağırlık aktarımı egzersizlerinin de içinde olduğu fiziksel aktivite yapmasını sağlayın.  

Herkesin yeteri kadar kalsiyum, D vitamini alması ve egzersiz yapması gerekir. Ancak bunlar özellikle de ergenlik öncesi ve ergenlik çağında büyümeye devam eden çocuklar için gerçekten çok önemlidir. D vitamini ve kalsiyum tıbbi tedavinin bir parçası olarak da kullanılabilir. Doktorlar tarafından kırığı olan veya skolyoz için yapılan spinal füzyon gibi ortopedik ameliyatlar sonrası çocuklara sıklıkla reçete edilir.

Sohbete Başla
1
Hoş geldiniz. İstanbul Çocuk Kardiyoloji ile iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. 👋
Online randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.