Prof. Dr. Taner Yavuz / Hasta Okulu TV  / Kardiyoloji Testleri  / Efor Testi (Eforlu EKG)

Efor Testi (Eforlu EKG)

Merhaba size kardiyolojide hem çocuk hem de erişkinde yapılan önemli kalp testlerinden birisini, efor testi, eforlu ekg testini YouTube Kanalımız Hasta Okulu Tv’de anlatıyorum. İyi seyirler dilerim.  Bizimle kalın, güncel kalın ❤️ Prof. Dr. Taner Yavuz | İstanbul Çocuk Kardiyoloji

Efor Testi Nedir?

Efor Ekg günümüzde kardiyoloji polikliniklerinde muayene, ekokardiyografi, ekg gibi testlerin yanı sıra bazı özel durumlarda uygulanan bir testtir. Bu test ile koşu bandında efor yaparken kalbin elektriksel aktivitesi değerlendirilir. Testin yapılmasındaki amaç kalbi hızlandırmaktır. Çünkü bazı kalp hastalıkları kalp hızı arttığında ortaya çıkar.

Eforlu EKG Testi Kimlere Yapılır?

Koşu bandında yürüyebilen ve koşabilen, istenileni anlayıp uygulayabilen 5 yaşın üzerindeki tüm çocuklara ve erişkinlere Efor EKG testi yapılabilir.

Sizde veya çocuğunuzda ritim bozukluğu ya da göğüs ağrısı varsa, egzersiz sırasında ritim bozukluğundan kuşkulanılıyorsa, ailevi kalp hastalığınız var ve bir egzersiz programına başlayacaksanız Efor EKG testi mutlaka yapılmalıdır. Bu test kalbin fonksiyonel kapasitesini değerlendirmek içinde yapılır. Aort ya da mitral darlık gibi kapak hastalıklarında ve kalp ameliyatı geçirmiş olanlarda da bu test gerekebilir.

Eforlu EKG Testi Nasıl Yapılır?

Efor testi başlamadan önce göğsünüze 10 adet elektrot yapıştırılır ve file giydirilir. Elektrotlar sayesinde test süresince kalbinizin elektrik aktivitesi ekrandan izlenir. Önce istirahat halinde EKG’niz çekilir. Koşu bandında hafif tempo yürüyüş ile başlar, her 3 dakikada bir evre yükseltilir, hızlı yürüyüş, yokuş çıkma ve koşma ile devam eder. Aynı anda ekranda EKG görüntü akışı izlenir, tansiyon ölçülür.

Test Ne Zaman Sonlandırılır?

Öncelikle kişiye özel belirlenen hedef kalp hızına ulaşıldığında test sonlandırılır. Süreç boyunca sıkıntılı bir durum yaşanmazsa efor testi test negatif kabul edilir.

Ancak;

hedef kalp hızına ulaşmadan da test sonlandırılır.

Test Öncesi Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Rahat ve spor kıyafetler giyilmesi test sırasında konforunuzu artırır.
  • Testten önceki 3 saat katı gıda ve kafeinli içecek tüketmemelisiniz. Testten 1 sat öncesine kadar hafif gıdalar yenilebilir ve su içilebilir.
  • Kullanmakta olduğunuz ilaçlar varsa önceden doktorunuzu bilgilendirin, danışmadan ilacınızı asla kesmeyin.

Test tehlikeli midir?

Efor testi genellikle güvenlidir, test sırasında sorun yaşanmaz. Çok nadiren test sırasında göğüs ağrısı, gözlerde kararma olabilir. Bu tür durumlar daha çok bilinen kalp hastalığı olanlarda görülebilir. Riskli kalp hastalığı olanlara test uygulanmaz.

Test Nasıl Değerlendirilir?

Test öncesi ve test sırasındaki tüm EKG verileri çocuk kardiyolojisi uzmanı tarafından yorumlanır ve sonuç bir rapor haline getirilir.

Sohbete Başla
1
Hoş geldiniz. İstanbul Çocuk Kardiyoloji ile iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. 👋
Online randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.