Genç Yaşta Kalp Çarpıntısı
Kalp çarpıntısı genç yaş grubunda oldukça sık karşılaşıyoruz. Bu kalp çarpıntıları kalp krizi veya kalpte ritim bozukluğu anlamına gelmiyor. Zira genç yaşta görülen kalp çarpıntılarının küçük bir kısmında hastalara ritim bozukluğu tanısı konur. Çok daha küçük bir kısmında ise kalp krizi söz konusu olur.
Genç yaşta görülen kalp çarpıntılarının birçok nedeni olabilir: stres, aşırı kahve tüketimi, aşırı heyacanlanma, alkol tüketimi, bazı ilaçlar… Peki, kalp çarpıntısını nasıl anlarız ve neden kalp çarpıntısı yaşarız?
Kalp Çarpıntısı Nasıl Anlaşılır?
Günlük yaşantımızda kalbimizin atış sesini duymayız. Ancak çeşitli nedenlerle kalp atışı hızlanabilir ve kalbimizin attığını göğsümüzde hissederiz. Kalbin atış hızı dakikada 100’ün üzerine çıkar. Kişi kalbinin hızlı atması dışında vücudunda bir farklılık hissetmez. Basit bir kalp çarpıntısı ile hastalık olan ritim bozukluğu veya hayati risk taşıyan kalp krizi ayrımı da bu şekilde yapılır.
Kalp krizinde kişinin kalp damarları tıkanmış ya da daralmıştır. Göğsünde sıkışma hisseder. Zor nefes alır. Sol kolda ağrı ve uyuşma olur. Acil tıbbi müdahale gerekir. Ritim bozukluğunda ise kalp çarpıntısının yanı sıra, nefes darlığı, baş dönmesi gibi semptomlar söz konusudur. Kardiyoloji uzmanıyla görüşmek gerekir.
Genç Yaşta Kalp Çarpıntısı Nedenleri
Kalpte yapısal bir hastalık olmayan durumlarda da kalp çarpıntısı görülebilir. Kişinin duygudurumu veya eylemi kalp çarpıntısına neden olabilir. Bahsedeceğimiz nedenler bir sağlık sorunuyla ilgili olmasa da kalp çarpıntısı olan bireylerin mutlaka kardiyoloji uzmanıyla görüşmeleri gerekiyor. Böylecek kalpte bir sorun varsa tespit edilecek ve tedavisi planlanacaktır. Kişi tamamen sağlıklı bir kalbe sahipse de çarpıntıların nedeninin kalp hastalığıyla ilgili olmadığını bilecektir. Belki de bu sayede çarpıntıları ortadan kalkacaktır… Zira kişinin kalp çarpıntıları süreklilik gösteriyorsa bu durum da kalbe zarar verebilir.
İş Hayatındaki Yoğunluk
Aktif iş hayatında olan kişilerde ve özellikle mesai günlerinde olur. İş stresi, yönetici baskısı, topluluk önünde konuşma, finansal baskı, yorgun düşme, yeterince uyumama, yemek düzeninde bozulma kısa süreli kalp çarpıntısına neden olabilir. Özellikle evli ve çocuklu çalışanlarda iş yetiştirme ve günlük yaşam telaşı kalp çarpıntısını tetikleyebilir.
Fiziksel Yorgunluk
Fiziksel yorgunluk kalp çarpıntısına en sık neden olan unsurlardan biridir. Gün içinde sürekli yüksek efor sarf etme ya da normalde hareketsizken bir anda kontrolsüz yoğun enerji harcama nedeniyle kalp çarpıntısı olabiliyor. Düzenli spor yaparak, sporun ritmini kademeli bir biçimde artırarak bu tür çarpıntılardan korunmak mümkün.
Anksiyete
Duygudurumumuz kalp ritmimizi etkiler. Huzursuzluk, korku, stres anlık kalp çarpıntılarına neden olabilir. Özellikle panik atağı olan kişilerde çarpıntı daha sık görülür. Bu çarpıntı korkuya yol açar. Kalp çarpıntısı daha uzun sürebilir. Böyle hastalarda kardiyoloji muayenesi ile kişide bir kalp hastalığı olmadığı ortaya konmalıdır. Ardından psikolojik tedavi sağlanmalıdır. Böylece kalp çarpıntısı kontrol altına alınabilir.
Sınav Stresi
Genç yaşta kalp çarpıntısının en önemli nedenlerinden biri de kuşkuzu sınav stresidir. Hem sınav öncesinde hem de sınav esnasında kalp çarpıntısı görülebilir. Özellikle lise ve ünivesite çağındaki gençlerde olur. Stresle mücadele etmeyi öğrenmeleri kalp çarpıntısını da ortadan kaldırır.
Kansızlık
Özellikle genç kadınlarda görülen kansızlık kalp çarpıntısına neden olabilir. Çarpıntının yanı sıra halsizlik, yorgunluk ve nefes darlığı da görülebilir. İlaç tedavisiyle kansızlık giderilebilir. Böylece kalp çarpıntıları da ortadan kalkmış olur.
Alkol Tüketimi
Alkol tüketimi esnasında kalp çarpıntısı olabilir. Alkolün etkisi geçtiğinde çarpıntı da ortadan kalkar. Ancak alkolün sürekli ve aşırı kullanımı kalbin ritmini yapısal olarak bozabiliyor.
Susuzluk
Gün içinde yetersiz su içtiğimizde vücut farklı tepkiler verir. Eklem ağrısı, kabızlık, kas krampları, baş ağrısı… Bu tepkilerden biri de kalp çarpıntısıdır. Yeterince su içtiğimizde vücudumuz susuz kalır. Bu da vücuttaki elektrolitleri azaltır. Tansiyonu düşürür. Çarpıntıya yol açar. Günlük su alımı en az 2 litre, sıcak havalarda ve egzersiz yapılan günlerde ise 3 litre kadar olmalıdır.
Enfeksiyon
Farklı farklı enfeksiyonlar kalpte çarpıntıya neden olabilir. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, özellikle yaz aylarında görülen sindirim sistemi enfeksiyonları kalp çarpıntısına neden olabilir. Enfeksiyon geçtiğinde çarpıntı da kendiliğinden geçmiş olur.
Bazı İlaçlar
Bazı soğuk algınlığı ilaçlarının kalp çarpıntısına neden olduğu biliniyor. Bu tip ilaçları alırken kalbinde çarpıntı hisseden bireylerin bunu mutlaka hekimlerine bildirmeleri gerekiyor. İlaç bırakıldığında ya da farklı bir ilaca başlandığında kalp çarpıntısı geçiyor.