Fetal Ekokardiyografi

Fetal Ekokardiyografi

Fetal ekokardiyografi, çocuk kardiyologlarına doğumdan önce anne karnındaki bebeğin (fetüs) kalbini görebilme fırsatı veren bir görüntüleme yöntemidir.

Fetal Ekokardiyografi Nasıl Uygulanır?

Fetal ekokardiyografi sırasında fetal kalbin gerçek zamanlı, hareketli görüntülerini oluşturmak üzere ses dalgalarını yayan ve toplayan bir cihaz (prob) kullanılır. Normal ekokardiyografi veya obstetrik ultrasonlara benzer şekilde yapılır.

Fetal Ekokardiyografi

Test öncelikli olarak ağrısızdır ve rutin bir gebelik ultrasonu gibi yapılır. Gebe annelerin, gebeliğin sonlarına doğru zaman zaman rahatsız olabildikleri sırt üstü veya başka yönde uzanmalarına gerek yoktur.

Fetal ekokardiyografi öncesi özel bir hazırlığa gerek yoktur. Testin tamamlanması yaklaşık olarak 30-45 dakika sürer.

Fetal ekokardiyografi, fetal kalp görüntüleme alanında özel deneyimi bulunan çocuk kardiyolojisi uzmanı tarafından yapılır ve yorumlanır.

Test, pediatrik ekokardiyografi laboratuvarında yatış gerektirmeden yapılır. Çocuk kardiyolojisi uzmanı tarafından yapıldığı için, yerinde yorumlanır ve sonuçlar testin yapıldığı sırada anne ve aile ile paylaşılabilir.

fetal eko nedir

Fetal Ekokardiyografi Niçin Yapılır ?

Fetal ekokardiyografi, çocuk kardiyologlarına doğumdan önce anne karnındaki bebeğin (fetüs) kalbini görebilme fırsatı veren bir görüntüleme yöntemidir

Fetüs kalbinde delik kuşkusu en sık ekokardiyografi istem nedenlerindendir (video).

Fetal ekokardiyografi yapılan en sık durumlar :

  • Önceki çocuklarda kalp hastalığı olması
  • Gebe izlemde ultrasonla şüphelenilen kalp hastalığı
  • Anne karnındaki bebekte düzensiz kalp atımları
  • Kapaklarda kaçak olması (Triküspit rejürjitasyonu)
  • Hidrops fetalis (anormal sıvı toplanması)
  • Artmış ense kalınlığı
  • Fetusta kromozom bozukluğu
  • Annede diyabet
  • Zararlı ilaçlara, toksinlere ve radyasyona maruz kalınması
  • Şüphelenilen veya kanıtlanmış intrauterin enfeksiyonlar
  • Annede anormal antikorlar (otoimmün hastalıklar)
  • Fetüste başka organ anomalisi
  • Tüp bebek (İnvitro fertilizasyon-IVF) ile gebe kalınan bebekler

Fetal Ekokardiyografiden Neler Öğrenilebilir ?

Ayrıntılı bir ekokardiyografi doktorlara fetal kalbin eksiksiz bir tasvirine olanak verecektir. Aynı zamanda kalp fonksiyonlarının değerlendirilmesine ve normal ve anormal kalp ritimlerinin tanımlanmasına olanak verecektir.

Fetal Eko 4 boşluk

Fetüs kalbinin 4 boşluk kesitinin 2 boyutlu ve renkli akım Doppler görüntüsü

Fetal eko en ideal olarak gebeliğin 18 ve 24. haftaları arasında (gebeliğin ortalarında) yapılır; fakat bundan sonraki herhangi bir zamanda da yapılabilir.

18 haftadan önceki gebeliklerde, fetal kalbin küçük boyutlarda olması erken gebelik döneminde kalbin görüntülenmesini daha zor kılmaktadır. Ama bazı yüksek riskli gebeliklerde, henüz gebeliğin 12-14. haftasında iken ekokardiyografi yapılabilir.

Testten Elde Edilen Bilgiler Nasıl Kullanılır ?

Fetal kalp problemleri ile ilgili bilgiler, doğumdan sonra bebeği görecek olan  kadın doğum uzmanınız ve bir pediatriste veya yenidoğan uzmanına gönderilir.

Bazı kalp hastalıkları bebeğiniz doğduktan hemen sonra acil bakım gerektirebilir. Fetal eko ile elde edilen bilgiler bebeğin nerede doğacağının ve doğum planlamasının yapılmasında oldukça önemlidir (yüksek riskli gebelik merkezleri mi normal hastaneler mi)  ve doğumdan sonra bebeğin ilk stabilizasyonunu yönlendirebilir.

Ritim bozuklukları, bebek doğmadan önce anneye verilen antiaritmik ilaçlar ile tedavi edilebilir.

Doğumdan önce olası bir kalp problemini biliyor olmak, aileye bu problem ile ilgili daha çok şey öğrenme fırsatı verir ve bu da doğumu takiben karşılaşabilecekleri ameliyat veya ihtiyaç duyulacak diğer işlemler gibi zorluklarla baş etmekte kendilerini psikolojik olarak daha iyi hazırlamalarına yardımcı olur.

Sohbete Başla
1
Hoş geldiniz. İstanbul Çocuk Kardiyoloji ile iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. 👋
Online randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.