Kateter ablasyon

Kateter Ablasyon

Kateter ablasyon ritim bozukluklarının tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Bu işlemle ya ısıtarak radyofrekans ablasyon diğer adıyla “sıcak ablasyon” ya da dondurarak kriyo ablasyon diğer adıyla “soğuk ablasyon” yapılarak çarpıntıya neden olan odaklar etkisiz hale getirilir. İşlem kateter salonunda ve kateterler kullanılarak uygulanır.

Çocuklarda kateter ablasyon

Normal Kalp Atımları Nasıl Olur?

Normal kalp atımı, kalbin üst kısmında tek bir noktadan elektriksel sinyal çıkmasıyla olur. Bu elektriksel sinyal kalpte belli bir yol üzerinde ilerleyerek yayılır. Sinyal yayıldıktan hemen sonra kalp kasılır. Kalbin her kasılmasında yani kalp atımıyla kan vücuda pompalanır. Erişkinde kalp atımı ritmiktir ve kalp hızı dakikada 60 ile 80 civarındadır.

Neden Kalp Çok Hızlı Atar?

Elektriksel sinyalin kalbin yanlış bir yerinden başlamasıyla ya da yanlış bir yol izlemesi durumunda kalp hızlı atabilir. Bu durum sadece kalp hastalarında değil aynı zamanda sağlıklı kalp anatomisi olan kişilerde de meydana gelebilir.

Kateter Ablasyonda Ne Yapılır?

Kateter ablasyonla kalpte anormal sinyal çıkaran veya sinyalin yayılmasına neden olan odaklar tahrip edilir. İşlemden sonra kalp normal ritmine geri döner.

Kateter Ablasyon Öncesi Neye Dikkat Etmeliyiz?

Hazırlık aşamasında doktorlar neler yapılması gerektiğini size açıklar. Örneğin, kan sulandırıcı gibi bazı ilaçları işlem öncesi kesmeniz gerekebilir.

Kateter Ablasyon Nasıl Yapılır?

İşlem sırasında uyutucu ilaçlar kullanılır. Kateter adı verilen ince bir tüp ile bacak veya vücudunuzun başka bir bölgesindeki geniş bir damara girilir. Ardından kateter kalbe ilerletilir. Kateter içindeki teller yardımı ile kalbin hızlı atmasına neden olan kalpteki bu odakları etkisiz hale getirilir. İşlem sonunda kateter ve teller çıkarılır.

Kateter Ablasyon

Kateter ablasyon işleminin şematik görünümü

Kateter Ablasyon Sonrası Ne Tür Komplikasyonlar Gelişebilir?

İşlem sırasında azda olsa komplikasyonlarla karşılaşılmaktadır. Olası komplikasyonlar şunlardır:

  • Kateterin girdiği yerde kanama, morarma veya enfeksiyon
  • Tellerin kalbe verdiği zarar
  • Kalp ritm bozuklukları

İşlem sırasında normal ileti yolları da zarar görebilir.  Bu durum sözkonusu olduğunda bazı kişilerde pacemaker yani kalp pili ihtiyacı olabilir. Pacemaker kişinin kalp ritminin normal şekilde devamını sağlayan bir cihazdır.

  • Bir diğer komplikasyon ise toplardamarda pıhtı oluşması ve emboli olması yani pıhtının akciğer veya beyne gitmesidir

Taşikardinin Tek Tedavisi Kateter Ablasyon mudur?

Hayır. Ritim bozukluklarının tedavisinde sık olarak ağız yoluyla alınan tablet formunda ilaçlar, acil durumlarda ise damar yolundan verilen ilaçlar tercih edilmektedir.

Sohbete Başla
1
Hoş geldiniz. İstanbul Çocuk Kardiyoloji ile iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. 👋
Online randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.