Prof. Dr. Taner Yavuz / Sağlıklı Yaşam  / Beslenme  / Okul Dönüşü Sağlıklı Atıştırmalık Önerileri
Atıştırmalık Önerileri

Okul Dönüşü Sağlıklı Atıştırmalık Önerileri

Çocuklarınız okul döndüğünde hemen bir şeyler yemek için mutfağa mı gidiyor? Cevabınız evet ise midelerinde sağlıklı bir akşam yemeğine yer kalacak şekilde nasıl eğlenceli bir atıştırmalık sunabileceğimizi biliyor musunuz? Çocuklar için atıştırmalık önerileri.

Çocuklar büyüdükçe daha az ara öğünlere gereksinim duyar, ancak birçoğunun okul sonrası aç olması da şaşırtıcı değildir. Çocukların çoğu öğle yemeğini yedikten sonra derse girerler. Okuldan sonrada aktivitelerde bulunurlar.

Çocukların yaşına ve okul sonrası rutinlerine bağlı olarak aileler çocukların öğleden sonra ne yediği kontrol edemeyebilir. Ama hemen yenilgiyi kabul etmeyin. Birazdan okuyacağınız öneriler çocukları memnun edecek ve besleyici bir akşam yemeğine de yer bırakacak şekilde okul sonrası atıştırmalık önerileri için yol gösterecektir.

Zamanlamayı Ayarlamak

Kendinizi çocuklarınızın yerine koyun ve hafta içi beslenme planlarını dikkate alın. Küçük çocukların bazıları kahvaltı ile öğle yemeği arasında ara öğün yapabilir, ancak daha büyük yaşlarda okul çağındaki çocukların çoğu bunu yapmaz. Öğle yemeği zamanını, öğle yemeğinde neyden ne kadar yediğini, öğle yemeğini atlayıp atlamadığını, okul sonrası programda atıştırmalık verilip verilmediğini öğrenin. Bunlar çocuğunuz okuldan eve geldiğinde ne kadar aç olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır.

Akşam yemeği zamanınızı da düşünmelisiniz. Örneğin öğleden sonra 3’te eve çok aç bir şekilde gelen ve gelir gelmez fazlaca atıştıran bir çocuk akşam yemeği 5:30’da olursa henüz acıkmamış olur. Benzer şekilde, anne ve babası geç saate kadar çalışan bir çocuğun akşam 7:30’a kadar bir şey yemeden durmasını beklemek akılcı olmayacaktır. Bu yüzden çocuklarınızın plan ve programını göz önünde bulundurun.

Sağlıklı Seçeneklerin Listesini Oluşturun

Ara öğün zamanlarında çocuklarınızın ne yemek istediğini sorun. Birlikte sağlıklı seçenekler listesi oluşturun ve bu listede taze meyve ve sebzelerin olmasına özen gösterin. Nasıl bir dilim kek veya biraz patates cipsi tamamen yasak olmamalı. Buna karşın okul sonrası menüde her gün düşük besin içerikli atıştırmalıklar bulunmamalıdır.

Eğer mümkünse çocuklarınızı markete götürün ve besin değeri etiketlerini okutun, ürünleri kıyaslamalarını sağlayın. Protein, lif, kalsiyum ve diğer önemli besin miktarlarına dikkat çekin ve porsiyon büyüklükleri ile ilgili mutlaka konuşun. Birlikte az şekerli, az tuzlu ve az yağlı atıştırmalık önerileri seçin. Onları bu süreçlere dahil etmeniz sağlıklı gıda tercihi yapmayı öğrenmelerine yardımcı olur.

Sağlıklı Atıştırmalık Tercihlerini Kolayca Yapın

Çocukların – özellikle de ergenlerin – sebze çubuklarını kendi kendilerine alıp kesmelerini beklemeyin. Özellikle aç olduklarında bu onlar için oldukça sıkıcı olabilir. Çocuklar daha çok ellerinin altında ne varsa onu yerler. İşte burada iş size düşüyor. Kolay hazırlanabilen sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın ve beslenme çantalarına koyun veya evde görünür bir yerde yemeye hazır halde bırakın.

Okuldan sonra evdeyseniz, çocuğunuz üzerine fıstık ezmesi ve kuru üzüm serpiştirilmiş kereviz, yumurta gemisi (üzerine peynirden yelken yapılmış iyi haşlanmış yumurta dilimleri) ve meyve kebabı gibi yaratıcı atıştırmalıklar hazırlamanıza yardım etmekten hoşlanabilir. Daha büyük çocuklar meyveli smoothie, humuslu mini pideler veya üzerine peynir ve armut dilimleri eklenmiş tam tahıllı krakerlerden hoşlanabilir.

Büyük çocuklar genellikle kendi atıştırmalıklarını hazırlamayı sever, bu yüzden onlara malzeme ve birkaç basit tarif hazırlayın. Akşam yemeğinin eli kulağındaysa siz yemeği hazırlarken küçük bir salata veya sebzeden oluşan bir başlangıç tabağı sunabilirsiniz.

Akşam yemeğinin gecikeceği günlerde tam tahıllı tortilla ve az yağlı peynir ile yapılmış üzerine salsa sosu eklenmiş ve hafif ısıtılmış yarım sandviç gibi daha besleyici atıştırmalıklar verebilirsiniz. İyi bir atıştırmalığın yenmesi hazırlanmasından daha uzun zaman almalıdır!

Çocuğunuz okuldan sonra bir aktiviteye dahil oluyor veya bakıcı evine gidiyorsa bir şeyler atıştırıp atıştırmadığını, atıştırmalık olarak ne verildiğini bilin. Duyduğunuz şeyden hoşnut olmuyorsanız alternatifler üretin veya okuldan sonra yemesi için fazladan atıştırmalıklar paketleyin. Karışık çerez, fındık, az şekerli tam tahıllı gevrek, tam tahıllı çubuk kraker, taze/kuru meyve ve sebze dilimleri kolay hazırlanabilen atıştırmalık seçeneklerindendir.

Ya çocuğunuz eve geldiğinde evde kimse olmazsa? Buna karşı en iyi strateji mutfak tezgahı veya buzdolabında sağlıklı yiyecekler bırakmaktır. Aç bir çocuk tıpkı aç bir yetişkin gibi genellikle kolay yolu seçer.

Sohbete Başla
1
Hoş geldiniz. İstanbul Çocuk Kardiyoloji ile iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. 👋
Online randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.