Kolesterol Düzeyi

Kolesterol Düzeyi

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) çocukluk çağında obezitesi sıklığının artması nedeniyle tüm çocuklarda 9-11 yaş arasında yüksek kolesterol düzeyi için tarama yapılmasını önermektedir.

Yüksek Kolesterol Düzeyi Risk Grupları

Ayrıca aşağıdaki gruplar için AAP tarafından daha erken yaşlarda kolesterol için tetkik yapılması önerilmektedir:

  • Anne/baba veya büyükanne/büyükbabası — erkekler için 55 yaşından önce, kadınlar için 65 yaşından önce– kalp krizi geçirmiş veya damar tıkanıklığı ya da inme gibi kan damarlarını etkileyen bir hastalık teşhisi almış çocuklar.
  • Anne/baba veya büyükanne/büyükbabasının total kolesterol düzeyi 240 ve üzeri olan çocuklar.
  • Ailesinin sağlık geçmişi bilinmeyen (örneğin evlat edinilen çocuklar) veya ailesinde yüksek tansiyon, diyabet, sigara içiciliği ve obezite gibi kalp hastalığı ile ilişkili özellikler barındıran çocuklar.

Bu kategorideki çocuklarda ilk kolesterol düzeyi ölçümü 2-10 yaş arasında yapılmalıdır.

Sınıflama Total Kolesterol Düşük Dansiteli Lipoprotein (LDL)
Normal <170 <110
Borderline (Gri zon) 170-199 110-129
Yüksek >200 >130
kolesterol seviyesi

kolesterol seviyesi

Yüksek Kolesterole Yaklaşım

Çocuklarda obezite, diyabet, karaciğer hastalığı ve hipotiroidi gibi farklı nedenlerden dolayı yüksek kolesterol görülebilir. Yapılan tetkikte ilk kez kolesterol yüksekliği saptanıyorsa en az 2 hafta sonra sonucu doğrulamak için testler tekrarlanır. Yine yüksek çıkarsa altta yatan bir neden olup olmadığı araştırılmalıdır.

Son yıllardaki çalışmalarda kolesterol problemi olan çocukların yetişkinlik dönemlerinde de yüksek kolesterol düzeylerine sahip olduklarına dair kanıtlar olduğu belirtilmektedir. Bu yüzden yüksek kolesterol riski altında olan çocukların kolesterol düzeylerinin izlenmesi oldukça önemlidir.

Prof. Dr. Taner Yavuz

Sohbete Başla
1
Hoş geldiniz. İstanbul Çocuk Kardiyoloji ile iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. 👋
Online randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.